Michelin rozszerzy ofertę swoich przewodników obejmujących Amerykę Północną o pozycję dotyczącą Chicago. Przewodnik MICHELIN Chicago 2010, który będzie pierwszym przewodnikiem Michelin dotyczącym miasta na środkowym zachodzie USA, pojawi się w księgarniach jesienią. W przewodniku znajdą się polecane przez Michelin hotele i restauracje znajdujące się w Chicago.
Przewodnik Michelin, którego system oceniania jest uznawany za najbardziej opiniotwórczy w branży kulinarnej, jest publikowany w 25 edycjach w 23 krajach. Dodatkowo także zostały wydane przewodniki dotyczące dwóch miast Ameryki Północnej - Nowego Jorku i San Francisco. Na rynku dostępne są także dwa przewodniki Michelin opisujące restauracje i hotele w Japonii (Tokio oraz Kioto i Osaka), a także przewodnik dotyczący Hong Kongu i Macau.
Przewodnik po Chicago oceni hotele i restauracje reprezentujące wszystkie możliwe kategorie cenowe.
„Podobnie jak w przypadku naszych przewodników po Nowym Jorku i San Francisco, staramy się wybrać takie miejsca, które w pełni oddadzą ekscytującą kulturę i różnorodność hoteli i restauracji w tym regionie, a także spełnią wymagania czytelników” komentuje Jean-Luc Naret, globalny dyrektor ds. przewodników Michelin
Inspektorzy Michelin przeprowadzali anonimowe kontrole w restauracjach i hotelach w Chicago przez 2 lata. Tak jak podczas wszystkich kontroli przeprowadzanych na rzecz przewodnika Michelin, inspektorzy spożywają posiłki lub nocują w wyznaczonych miejscach, aby określić jakość zapewnianych tam usług.
„Inspektorzy Michelin są jak oczy i uszy klienta i to właśnie ich anonimowość ma zapewnić to, że będą traktowani tak jak każdy normalny gość” tłumaczy Naret.
Przewodniki Michelin prezentują szeroki wybór hoteli i restauracji we wszystkich kategoriach zarówno cenowych, jak i zapewnianego w nich komfortu. Sposób oceniania jest unikatowy i jednolity we wszystkich krajach. Wyrażane jest to na dwa sposoby:
* Ocena komfortu: poziom komfortu w przypadku restauracji oznaczany jest przy użyciu od jednej do pięciu łyżek i widelców ( do ) i jednym do pięciu pawilonów w przypadku hoteli ( do ). Te symbole świadczą o komforcie w ocenianym miejscu, a na to składa się: umeblowanie, obsługa, czystość i utrzymanie otoczenia. Jeśli symbole są w kolorze czerwonym, oznacza to, że miejsce jest niezwykle przyjemne i warte odwiedzenia.
* ·Specjalne rozróżnienia: do tych symboli zaliczają się gwiazdki dawane najlepszym restauracjom
( do ). Przy pomocy gwiazdek ocenia się tylko i wyłącznie to co „jest na talerzu”, czyli jakość produktów, umiejętność łączenia smaków, umiejętności kulinarne, „osobowość” kuchni, stosunek między ceną a jakością potraw a także konsekwencję w tym co oferowane jest klientom zarówno w menu jak i w ciągu roku.
Znaczenie gwiazdek:
* Jedna ( ) oznacza „bardzo dobrą restaurację w tej kategorii,” czyli miejsce, w którym oferowane są potrawy przygotowane według bardzo wysokich standardów.
* Dwie ( ) oznaczają „doskonałe jedzenie, które warte jest spróbowania”, czyli umiejętnie i dokładnie przygotowane dania o wysokiej jakości.
* Trzy ( ) to „doskonała kuchnia, warta nawet specjalnej podróży”. W takim miejscu można zjeść coś niezwykłego.
Restauracja, która otrzyma jedną lub więcej gwiazdek jest nie tylko jedną z najlepszych w mieście lub w kraju, ale także jedną z najlepszych na świecie.